Behandlingar och besvär
Akupunktur
Akupunktur kan användas för att lindra smärta och behandla vissa sjukdomar. Genom att nålar sätts in i särskilda akupunkturpunkter på kroppen skickas impulser via tunna nerver från det behandlade området till ryggmärgen och vidare till hjärnan.
Det centrala nervsystemet i hjärnan ökar då produktionen av olika ämnen, till exempel endorfin, som bidrar till att minska smärtan. Dessutom ökar blodcirkulationen i den vävnad där nålarna sitter.
Du kan få akupunkturbehandling i alla kroppsdelar, till exempel i ryggen, händerna, armarna, fötterna och i dina knän. Ibland kan du även få behandling med akupunktur i öronen.
Tunna nålar placeras i akupunkturpunkter
Under behandlingen placeras ett antal mycket tunna, sterila nålar i så kallade akupunkturpunkter in i muskler, senor eller bindväv. När behandlaren snurrar på nålarna stimuleras vävnaden. Det kan kännas pirrande, tryckande eller som värme eller kyla. Du kan även känna dig lite avdomnad i området där nålarna förs in. Det kan också göra lite ont, men det går över när stimuleringen upphör.
Akupunktur kan till exempel lindra:
- Muskel- och ledsmärtor
- Smärtor i samband med artrossjukdom eller reumatologiska sjukdomar
- Migrän
- Smärta i bäckenet under graviditet
Senast ändrad: 2018-12-10
Leder och muskler
Besvär från muskler och leder kan bero på många olika saker och även yttra sig på olika sätt. När du kommer till oss gör vi en individuell bedömning och föreslår därefter behandling utifrån dina behov.
Vi kan till exempel hjälpa dig vid:
- Värk i rygg, höft, knä eller fot
- Besvär i axel, arm, armbåge eller hand
- Artros eller ledvärk
- Idrottsskador
Beroende på vilket slags besvär du har i leder eller muskler kan olika yrkeskategorier hos oss hjälpa dig. Ibland blir flera olika kompetenser involverade i behandlingen.
Många besvär i leder och muskler går att lindra genom anpassad träning där man specifikt tränar rörlighet eller styrka för att öka cirkulationen eller bygga upp muskulaturen kring leden för att avlasta den. Ofta kombineras träningen med olika slags behandlingar som en del av rehabiliteringen. Ett exempel kan vara ortopedisk manuell terapi som är en form av behandlingen som kan vara smärtlindrande, öka din rörlighet eller stabilisera din kropp.
Smärtlindring
Det kan även bli aktuellt med annan form av smärtlindring eller olika hjälpmedel. Vi delar med oss av vår kunskap och ger råd för att du ska bli återställd och få bästa möjliga funktion i din led.
Senast ändrad: 2019-02-27
Livsstilsrelaterade besvär
Din livsstil påverkar i högsta grad din hälsa och din livskvalitet. Vad du äter, hur du rör dig, om du är stressad, hur du sover och andra faktorer i din omvärld påverkar hur du mår. Många besvär och sjukdomar kan förbättras eller undvikas genom sundare levnadsvanor kring motion, matvanor och din förmåga att hantera stress.
Vi hjälper bland annat dig som har besvär kring:
- Diabetes, höga blodfetter
- Högt blodtryck
- Hjärt- och kärlproblematik
- Övervikt eller undervikt hos barn och vuxna
- Matallergier eller magbesvär som till exempel IBS
- Stress, sömnproblem, oro
De flesta tycker att det är svårt att ändra sina levnadsvanor. Vi kan ge dig kunskap och inspirera dig att göra förändringar som får dig att må bättre. Hos oss kan du få hjälp att komma igång med en hälsosammare livsstil och på så vis lindra och förebygga sjukdomar och därmed öka ditt välbefinnande.
Kostrådgivning och träningstips
Beroende på din individuella situation handlar det bland annat om kost- och näringsråd, praktiska kunskaper och stöd i att förändra ätbeteende och matvanor, kunskap om nyttan med motion och råd och tips kring rörelse, finna metoder för återhämtning eller få kunskap hur du kan ta kontroll över ditt liv om hur du har stressrelaterade besvär som begränsar dig.
Flera av våra yrkesgrupper arbetar med livsstilsrelaterade besvär. Bland annat våra kunniga fysioterapeuter och dietister delar med sig av kunskap och inspirerar till förändringar som förbättrar din hälsa.
Senast ändrad: 2019-02-27
Lymfbehandling
Lymfödem är en svullnad på kroppen. Svullnaden beror på att den vätska i kroppen som kallas för lymfan har svårt att transporteras och istället samlas upp på ett ställe.
Lymfödem behandlas genom Lymfterapi. I behandlingen används flera olika metoder. Den svullna kroppsdelen bandageras och en kompressionsstrumpa provas ut.
Ofta görs något som kallas manuellt lymfdränage, vilket är en lätt massage som ökar kapaciteten i de kvarvarande lymfbanorna och mjukar upp dina hårda hudområden.
Ibland används en lymfpulsator som ger ett ökande och avtagande tryck mot den kroppsdel där ditt ödem sitter.
I lymfterapin får du också lära dig att träna upp rörligheten och vad du kan göra själv för att undvika att svullnaden tilltar.
För lymfterapi krävs remiss. Den kan du inte boka via 1177 Vårdguiden.
Senast ändrad: 2019-03-21
McKenzie-metoden
McKenzie-metoden används för att diagnostisera och behandla besvär i nacke, rygg och leder.
Med kännedom om hur olika rörelser påverkar smärta och rörlighet kan en sjukgymnast klassificera vilken typ av besvär du har.
Du får lära dig att själv avhjälpa problem och slippa smärta. Kärnan i behandlingen är noggranna instruktioner och träning av olika övningar som sedan är tänkta att upprepas i det dagliga livet.
Målet med metoden är inte bara att lindra smärta utan även att arbeta förebyggande och förhindra att besvären kommer tillbaka.
Senast ändrad: 2018-12-10
TENS smärtlindring
Transkutan elektrisk nervstimulering (TENS) är en behandlingsmetod som fungerar som smärtlindring både vid akut och långvarig smärta.
Det går till så att elektroder placeras ut på huden. Elektroderna är kopplade till en TENS-apparat som skickar ut elektriska impulser som helt eller delvis blockerar smärtan i området där du har ont.
Impulserna gör att musklerna börjar arbeta och endorfiner, kroppens eget morfin, frisätts i kroppen. Man kan helt enkelt säga att TENS förstärker kroppens eget system för att lindra smärta.
Behandling med TENS ger inga biverkningar och ibland kan det räcka som ensam behandlingsform, men TENS kan även kombineras med annan smärtlindrande behandling som till exempel värktabletter.
TENS ger en tillfällig smärtlindring och effekten kan vara upp till några timmar efter avslutad behandling. Viktigt att veta är att om du har pacemaker får du inte behandlas med TENS.
Senast ändrad: 2018-12-10